Webwinkels en productfotografie

January 25, 2016  •  Leave a Comment

Makita Nederland

 

 

Webwinkels en productfotografie.

 

Online verkoop heeft een enorme vlucht genomen ten opzichte van het kopen in een fysieke winkel waarbij het CBS spreekt over een stijging van zo’n 17% in de eerste elf maanden van 2015. Het aantal webwinkels steeg tussen 2007 en begin 2015 van 5 duizend naar 30 duizend. Enorme aantallen en percentages die aangeven dat de consument massaal de weg heeft gevonden naar online aankoop vanuit de luie stoel. Tot grote ergernis van de fysieke winkels functioneren zij steeds vaker als zogenaamde “kijkshop” waarna de uiteindelijke aankoop geschiedt via een webwinkel, wat op de lange termijn zal leiden tot steeds meer faillissementen onder de fysieke winkels en verdere uitloop van binnensteden.

 

Met name het begrip “kijkshop” is hierbij interessant omdat de webwinkel weinig mogelijkheden heeft om de klant zijn producten te laten “zien en voelen”, een niet te onderschatten onderdeel van de aankoop experience. De meest te benaderen optie die de webwinkel heeft is productpresentatie via productfoto’s.

Het nut van een dergelijke productfoto wordt echter schromelijk onderschat en vaak is de productfotografie een sluitpost binnen de begroting van de webwinkel. Met name de grote jongens hebben hier wel op ingespeeld en voldoende mankracht ingekocht die het visuele aspect van de online aankoop naar waarde inschatten en als zodanig een topproduct leveren.

 

Wie kent het niet, je bent online op zoek naar een product en kan kiezen te kopen via verschillende kanalen. Niet alleen de prijs speelt daarbij een rol, ook de presentatie van de producten en de betrouwbaarheid van de webwinkel zijn belangrijke keuzes die uiteindelijk tot een aankoop bij een webwinkel kunnen leiden.

Het product zelf zal je op een zo goed mogelijke manier op je beeldscherm te zien moeten krijgen, anders is de kans groot dat je als koper afhaakt en kiest voor een andere aanbieder die zijn zaakjes wel voor elkaar heeft..

 

Het visuele belang van goede productfotografie is hiermee aangegeven. Als er voldoende budget is, zoals bij de grote webwinkels, staat een goed visueel overbrengen van de producten niets in de weg, maar met name de kleinere webwinkels of startups hebben hier moeite mee. Onbekend met het belang van goede visuele communicatie, wordt er weinig geïnvesteerd en de hiermee feitelijk de groei van de eigen onderneming belemmert. “Waarom wordt er niet bij mij besteld, ik ben goedkoper!” is een vaak gehoorde kreet. Meestal is het combinatie van factoren die voor een beperking zorgen in de visuele communicatie waardoor een webwinkel minder scoort. Niet alleen de producten komen minder goed over, ook de hele website vertoont tekortkomingen waardoor je de mindere webwinkels er als koper zo uithaalt. Net zoals een fysieke winkel heb je maken met visuele inrichtingseisen om de winkel zo aantrekkelijk mogelijk te maken en klanten binnen te krijgen.  

 

Hoe nu verder? Wat kan de webwinkelier doen aan het upgraden van zijn winkel? Eerst zal hij zich bewust moeten worden over het belang van een goede winkel- en productpresentatie en gekozen moeten worden voor een verantwoorde strategie om de visuele communicatie van de webwinkel te verbeteren. Is dit besef er niet, houdt het op. 

 

Twee opties zijn er mogelijk: een vakman inhuren (en lijkt minder kostbaar als het lijkt, als je het resultaat ziet) of zelf aan de slag. U begrijpt aan dit verhaal, ik ben die vakman en kan de webwinkel niet alleen helpen aan perfecte productfotografie maar ook een aanzet geven tot een verbetering van de visuele communicatie en zo de webwinkel op een hoger plan brengen. Niet alleen is de vakfotograaf iemand die op de knop drukt, je moet ‘m meer zien als een adviseur in beeldcommunicatie die in samenwerking met de webwinkelier zijn business naar een hoger plan kan brengen.

De keuze voor de vakman zal vaak een rekenplaatje worden, wat moet ik de man betalen en wat krijg ik ervoor terug? Een onderhoud met de vakman kan je overtuigen van het belang van beeldcommunicatie en een prognose kunnen doen na gebruik van verbeterde visuele communicatie. 

Bovenaan staat dat elke verbetering van de beeldcommunicatie tot extra verkoop zal leiden. 

 

Blijven de kosten voor de vakman ondanks dat te hoog, heb je bijvoorbeeld veel wisselende artikelen en/of wil je de fotograaf niet iedere week op bezoek (€), dan kan je terugvallen op eigen fotografie maar wel na een gedegen cursus om zo de productfotografie en zo de beeldcommunicatie naar een hoger plan te tillen. Velen gingen je al voor.

 

Sierbeeld, Ab Sier

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May June July August (1) September (1) October November December (1)
January February March April May June July August (1) September (3) October (1) November (2) December
January (2) February March April (1) May (1) June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December